25 września br. w siedzibie Parlamentu Europejskiego w Brukseli miała miejsce premiera tegorocznego raportu „1000 Companies to Inspire Europe”, przygotowanego przez Giełdę Papierów Wartościowych w Londynie (London Stock Exchange). Adamed  został doceniony za stały, konsekwentny wzrost przychodów w ciągu co najmniej trzech ostatnich lat.

- Jestem dumny, że Adamed znalazł się wśród najbardziej dynamicznie rozwijających się przedsiębiorstw w Europie. Historia Adamedu rozpoczęła się 32 lata temu. Dziś zatrudniamy ponad 2000 osób, a nasze produkty są dostępne w 65 krajach. Jesteśmy firmą stworzoną przez lekarzy i od początku działalności poszukujemy odpowiedzi na kluczowe wyzwania współczesnej medycyny – powiedział Maciej Adamkiewicz, Prezes Zarządu Adamed Pharma S.A. podczas panelu poświęconego rozwojowi małych i średnich firm. W debacie oraz uroczystości wręczenia dyplomów udział wzięli: Nikihil Rathi, Prezes London Stock Exchange, Luca Peyrano Dyrektor Generalny ELITE oraz Ramon Tremosa, europoseł oraz Jyrki Katainen, Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej ds. Zatrudnienia, Wzrostu, Inwestycji i Konkurencyjności.

Kluczowa rola sektora SME dla przyszłości Europy
Zestawienie obejmuje najszybciej rozwijające się przedsiębiorstwa zarejestrowane w Unii Europejskiej, wyróżniające się pozytywnymi wynikami finansowymi na tle swojej branży. Autorzy raportu zwracają uwagę na kluczowe znaczenie szybko rozwijających się przedsiębiorstw z sektora prywatnego dla przyszłego wzrostu gospodarczego Europy, innowacji i tworzenia nowych miejsc pracy.

- „1000 Companies to Inspire Europe” ukazuje potencjał gospodarczy najszybciej rozwijających się przedsiębiorstw w Europie. Z raportu dowiadujemy się, że tak dynamicznie rosnące firmy są innowatorami, twórcami miejsc pracy i siłą napędową wzrostu gospodarczego. Mają one potencjał do przekształcenia gospodarki europejskiej i zapewnienia kolejnym pokoleniom przyszłości, na którą zasługują – powiedział Nikhil Rathi, CEO, London Stock Exchange. W trzeciej edycji opracowania londyńskiej giełdy znalazło się 30 firm z Polski.

Autorzy umieścili także w raporcie prezentację Adamedu, jako jednej z 3 polskich firm, podkreślając współpracę firmy ze światem nauki, posiadającej ponad 180 patentów w większości krajów na świecie. Zauważona została także międzynarodowa działalność Adamedu – 8 przedstawicielstw międzynarodowych, dostępność produktów firmy w 65 krajach, a także ekspansję w regionie Azji Południowo-Wschodniej, po zakupie w 2017 r. pakietu kontrolnego najszybciej rozwijającej się wietnamskiej firmy farmaceutycznej Davi Pharm.

Autorzy raportu opracowując zestawienie skorzystali z baz danych porównujących informacje finansowe publicznych i prywatnych firm w całej Europie oraz przeanalizowali kluczowe wskaźniki efektywności finansowej. Więcej szczegółów na temat metodologii można znaleźć w raporcie online na stronie www.1000companies.com

***
Adamed – to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Jest producentem blisko 580 produktów nowej generacji, oferowanych zarówno polskim, jak i zagranicznym pacjentom z 65 krajów świata. Posiada swoje przedstawicielstwa: w Rosji, Hiszpanii, Kazachstanie, Czechach, Uzbekistanie na Słowacji i Ukrainie. Obecnie zatrudnia ponad 2000 osób. Od ponad 17 lat firma prowadzi własną innowacyjną działalność badawczo-rozwojową. Tworzy konsorcja naukowo-przemysłowe z wiodącymi uniwersytetami oraz instytutami naukowymi, w kraju i za granicą. Własność intelektualna firmy chroniona jest ponad 180 patentami w większości krajów na świecie. W 2017 roku nabyła pakiet kontrolny jednej z najszybciej rozwijających się w Wietnamie firmy farmaceutycznej Davi Pharm. Była to największa bezpośrednia polska inwestycja w Wietnamie.

2-panel.JPG