Młodzież ściśle uzdolniona – poznaj 10 najzdolniejszych uczniów z całej Polski

12 września br. w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca 4. edycję programu ADAMED SmartUP. Podczas wydarzenia wyłoniono 10 laureatów nagrody głównej, którzy przez najbliższy rok będą rozwijać swoje kariery naukowe pod okiem doświadczonych naukowców. Podczas gali ogłoszono również nazwiska trzech stypendystów, którzy jako ubiegłoroczni laureaci wykazali się największym zaangażowaniem i postępami w nauce.

Tegoroczna gala finałowa programu ADAMED SmartUP została zorganizowana na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej. W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Sejmu, instytucji państwowych, członkowie Rady Naukowej programu, reprezentanci świata nauki i biznesu. Wśród zaproszonych nie mogło zabraknąć najważniejszych gości, czyli 50 uczestników czwartego obozu naukowego ADAMED SmartUP, spośród których wybrano i ogłoszono podczas gali 10 laureatów nagrody głównej:

1. Michał Duchniewicz z Milanówka,
2. Katarzyna Łyczek z Warszawy,
3. Jan Domański z Płońska,
4. Jean Rauber z Sopotu,
5. Małgorzata Gniadek z Jaworzna,
6. Kevin Wawrzyn z Lubaczowa,
7. Dawid Zapolski z Krotoszyn,
8. Laura Meissner z Brennej,
9. Natalia Puczek z Raciborza,
10. Marcin Maniak z Krakowa.

W Polsce nie brakuje młodych uzdolnionych ludzi. ADAMED SmartUP powstał, by wspierać i inspirować młodych pasjonatów nauki. Co ważne nasz program budzi coraz to większe zainteresowanie. Liczba zarejestrowanych uczestników to blisko 25 tysięcy, a w obozach naukowych realizowanych we współpracy ze środowiskiem akademickim uczestniczyło 200 uczniów w wieku 15-19 lat. To właśnie Ci utalentowani ludzie są przyszłością nauki w XXI wieku. Wierzę, że dla absolwentów programu ADAMED SmartUP nie ma rzeczy niemożliwych i mogą oni osiągnąć naprawdę wszystko – mówi dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz, Prezes Zarządu Fundacji Grupy Adamed.

Jedna z tegorocznych laureatek, Laura Meissner powiedziała podczas gali: Nie spodziewałam się takiego wyboru. Jednak jestem pozytywnie zaskoczona, ponieważ mam sporo planów na ten rok, jeśli chodzi o konkursy czy aplikację na studia. Wierzę, że program ADAMED SmartUP pomoże mi w ich realizacji. Są to wielkie możliwości, których samodzielnie nie byłabym w stanie osiągnąć. Moim marzeniem są studia w Cambridge albo na Uniwersytecie w Edynburgu, o którym dowiedziałam się w trakcie obozu naukowego ADAMED SmartUP.

Jak co roku, laureaci swoją przygodę z programem ADAMED SmartUP rozpoczęli od rejestracji i wzięcia udziału w grze alternatywnej rzeczywistości. Następnie, po ocenie przesłanych aplikacji i rozmowach z członkami Rady Naukowej, zostali zaproszeni na obóz naukowy organizowany w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 10 najbardziej zaangażowanych uczestników zostało wyróżnionych i teraz przez 10 miesięcy skorzystają oni z programu konsultacji naukowych dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb.

To wielka szansa na rozwinięcie kariery naukowej pod okiem profesjonalistów bądź doprecyzowanie ścieżki, którą chcieliby dopiero zacząć podążać. Pomimo, że każdy z nich już teraz zasługuje na miano młodego naukowca, jest to bardzo zróżnicowana grupa pod kątem zainteresowań czy miejsca, w którym się znajdują. Część rozpoczyna dopiero edukację w szkole średniej, inni przygotowują się do egzaminu maturalnego. Laureaci mogą samodzielnie zdecydować, jak najlepiej wykorzystać program konsultacji, by rozwinąć swoje umiejętności i pasje naukowe – mówi Katarzyna Dubno, Członek Zarządu Fundacji Grupy Adamed.

Podczas gali spośród zeszłorocznych laureatów wyłoniono także stypendystów 3. edycji programu: Annę Kotańską, Jędrzeja Machtyla oraz Weronikę Ormaniec. Zarząd Fundacji Grupy Adamed oraz członkowie Rady Naukowej programu wręczyli wyróżnionej trójce symboliczne czeki. Nagrodę finansową stypendyści będą mogli przeznaczyć na wymarzone studia oraz rozwój swoich naukowych pasji.

Dla trzynastu uczestników programu ADAMED SmartUP gala finałowa to dzień, w którym ich dotychczasowe kariery i osiągnięcia naukowe nabierają tempa. Uczniowie w wieku 15-19 lat, którzy również marzą o rozwinięciu swoich skrzydeł, taką szansę otrzymają z początkiem października, kiedy to wystartuje rejestracja do piątej już edycji programu ADAMED SmartUP.

ADAMED SmartUP_Gala 2018_2.jpg

ADAMED SmartUP_Gala 2018_1.JPG

Zagraj o stypendium naukowe dla ściśle uzdolnionych

Już od 1 października młodzież ściśle uzdolniona z całej Polski będzie mogła zmierzyć się z naukami ścisłymi i przyrodniczymi w innowacyjnej grze przygotowanej w ramach 5. edycji programu ADAMED SmartUP. 50 najlepszych uczestników wybranych w kolejnych etapach rekrutacji
Ruszyły zapisy na bezpłatne warsztaty dla młodzieży ściśle uzdolnionej

13 października startuje kolejna edycja warsztatów popularnonaukowych SmartUP Academy, organizowanych na Wydziale Chemii Politechniki Warszawskiej. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów w wieku 15-19 lat, którzy chcieliby wzbogacić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie na
Konkurs dla szkół i nauczycieli z pasją – do wygrania nawet 5 000 złotych

Nauczyciele wracają do pracy po wakacjach, by jak co roku stanąć przed kolejnymi wyzwaniami w nauczaniu i inspirowaniu młodych osób do dalszego rozwoju. Fundacja Grupy Adamed postanowiła wesprzeć te starania i ogłosiła konkurs dla szkół ponadpodstawowych ADAMED SmartUP.
Drukowanie jedzenia i budowa samolotu – tak spędzają wakacje młodzi naukowcy z Polski

O udział w 4. edycji obozu naukowego ADAMED SmartUP w SGGW walczyło aż 9 tysięcy uczniów. Wybrana w kilkuetapowym procesie rekrutacji pięćdziesiątka otrzymała szansę na pracę z praktykami nauk ścisłych i przyrodniczych. W programie obozu znalazły się zajęcia m.in. z szyc