Współpraca środowisk akademickich z największymi i najbardziej innowacyjnymi polskimi firmami farmaceutycznymi jest szansą na dostarczenie sektorowi farmaceutyczno-biotechnologicznemu wysokiej jakości specjalistów. Ich umiejętności będą spójne z aktualnym zapotrzebowaniem przedsiębiorstw, które blisko współpracują z polskim światem nauki oraz stawiają na rozwój, czym przyczyniają się do wzrostu poziomu innowacyjności krajowej gospodarki.
Polska innowacja rozwija się w coraz szybszym tempie. Wraz z kolejnymi etapami prac nad prekursorskimi rozwiązaniami farmaceutycznymi, zwiększają się oczekiwania związane z doświadczeniem potencjalnych pracowników oraz zakres wiedzy wymagany od osób realizujących projekty w centrach badawczo-rozwojowych.
Z szansy, jaką daje zaplecze badawcze firm postanowił skorzystać Uniwersytet Jagielloński. W nadchodzącym roku akademickim europejscy studenci dzięki, współpracy uczelni z polskimi przedsiębiorcami, otrzymają szansę na bezpłatne innowacyjne kształcenie nie tylko w skali ogólnopolskiej, ale również całego obszaru Europy Środkowej. Studenci spoza obszaru Unii Europejskiej zapłacą za kierunek 7500 dolarów.

Adamed wspiera nowy kierunek studiów DD&D poprzez udział w kształtowaniu programu, wykłady kluczowych specjalistów, a także organizację staży dla najlepszych studentów. Udział Adamedu w tym przedsięwzięciu wpisuje się w naszą strategię wsparcia rozwoju gospodarki opartej na wiedzy, a także jest inwestycją w przyszłe kadry wysoko wykwalifikowanych współpracowników.

Bartłomiej Żerek, Kierownik Departamentu Innowacyjnego Adamedu

Korzyści dla studentów

Jednym z najważniejszych atutów tej formy współpracy jest dostarczanie studentom nie tylko zaawansowanej wiedzy teoretycznej. Prowadzone w toku studiów doświadczenia będą znakomitą szansą na przygotowanie do realnych warunków pracy w sektorze farmaceutyczno-biotechnologicznym. Program kierunku opracowany został przez zespół ekspertów na co dzień pracujących w kluczowych laboratoriach farmaceutycznych.
Studia Drug Discovery & Development (DD&D) o których mowa, prowadzone będą na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. DD&D oferuje kształcenie w zakresie identyfikacji oraz opracowywania nowych leków. Dedykowany jest absolwentom I i II stopnia studiów chemicznych, biologicznych, farmaceutycznych i medycznych. Jest o co walczyć, ponieważ Wydział Farmaceutyczny UJ CM prowadzący rekrutację na kierunek w 2017 r. otrzymał najwyższą kategorię A + dla jednostek szczególnie wyróżniających się jakością prowadzonych badań naukowych lub prac rozwojowych, a w opublikowanym właśnie szanghajskim rankingu dziedzin naukowych, nauki farmaceutyczne Uniwersytetu Jagiellońskiego zajęły najwyższą wśród polskich kierunków pozycję (51-75).
Korzyści wynikające ze współpracy uczelni oraz firm są obopólne. Z jednej strony uczelnie otrzymują od doświadczonych firm know-how oraz dostęp do najnowocześniejszego sprzętu laboratoryjnego, z drugiej polskie przedsiębiorstwa szansę na pozyskanie wysoko wykwalifikowanych absolwentów w krótkiej perspektywie czasowej.
Na samym końcu łańcucha korzyści odczuje także państwo, ponieważ intensywne tempo rozwoju biznesu farmaceutycznego pozwoli na odprowadzanie coraz wyższych podatków, czy składek ZUS do jego budżetu.
UJ CM - DRUG - FOTO ULOTKA SRODEK.jpg

Konkurs „Historie Seniorów” na najciekawsze działania aktywizujące

W ramach programu społecznego „Adamed dla Seniora” wystartował konkurs „Historie Seniorów”. Jego laureaci otrzymają nagrody pieniężne w wysokości: 1500 zł – 1 miejsce, 1000 zł – 2 miejsce, 800 zł – 3 miejsce. Wybrani autorzy zostaną zaproszeni do współpracy przy tworzeniu nowopowstającego bloga senioralnego związanego z aktywnością Seniorów.