Konkurs „Historie Seniorów” na najciekawsze działania aktywizujące

Konkurs „Historie Seniorów” na najciekawsze działania aktywizujące

W ramach programu społecznego „Adamed dla Seniora” wystartował konkurs „Historie Seniorów”. Jego laureaci otrzymają nagrody pieniężne w wysokości: 1500 zł – 1 miejsce, 1000 zł – 2 miejsce, 800 zł – 3 miejsce. Wybrani autorzy zostaną zaproszeni do współpracy przy tworzeniu nowopowstającego bloga senioralnego związanego z aktywnością Seniorów.

Konkurs Historie Seniorów.jpg
Konkurs jest skierowany do wszystkich Seniorów prowadzących aktywny tryb życia. Aby wziąć w nim udział wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie www.adameddlaseniora.pl/konkurs oraz przesłać zgłoszenie.
Powinien znaleźć się w nim zwięzłym opis własnej historii oraz zdjęcie. Organizatorzy czekają na opisy zajęć, w których Seniorzy biorą udział, relacje z podróży, czy spotkań ze znajomymi, jak również podzielenie się sprawdzonymi sposobami na  aktywny tryb życia. Wszystko to, aby zainspirować innych do działania.
Przy wyborze laureatów, Jury weźmie pod uwagę kryteria, takie jak kreatywność autora, oryginalność czy inspirujący innych Seniorów charakter materiału.

Problem aktywizacji Seniorów

Według prognoz ludności Głównego Urzędu Statystycznego na lata 2014-2050, odsetek osób w wieku 65+ wyniesie w Polsce odpowiednio 18,9% w 2020 r., 24,5% w 2035 r., a w 2050 r. aż 32,7%. Niestety, jak wynika z Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014–2020, osoby w wieku 65+ w porównaniu do innych grup wiekowych najmniej czasu w ciągu doby poświęcają swoim zainteresowaniom – 0,5%, tj. 8 min.
Podjęcie przez Seniorów działań wykraczających poza codziennie potrzeby bytowe stanowi ogromne wyzwanie. Jedną z przyczyn niskiego zaangażowania Seniorów w życie społeczne są oferty nieuwzględniające ich doświadczeń życiowych i zawodowych, miejsca zamieszkania, możliwości, czy oczekiwań.
Uwzględniając przytoczone dane, konkurs powstał z chęci zachęcenia tych Seniorów, którzy do tej pory nie rozwijali własnych pasji, do zainspirowania się historiami innych orazzmiany stylu życia.
Zgłoszenia w konkursie nadsyłać można do 31 października 2018 r. przy użyciu formularza dostępnego na stronie www.adameddlaseniora.pl/konkurs.

Zagraj o stypendium naukowe dla ściśle uzdolnionych

Już od 1 października młodzież ściśle uzdolniona z całej Polski będzie mogła zmierzyć się z naukami ścisłymi i przyrodniczymi w innowacyjnej grze przygotowanej w ramach 5. edycji programu ADAMED SmartUP. 50 najlepszych uczestników wybranych w kolejnych etapach rekrutacji

Młodzież ściśle uzdolniona – poznaj 10 najzdolniejszych uczniów z całej Polski

12 września br. w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca 4. edycję programu ADAMED SmartUP. Podczas wydarzenia wyłoniono 10 laureatów nagrody głównej, którzy przez najbliższy rok będą rozwijać swoje kariery naukowe pod okiem doświadczonych naukowców. Podczas g