Naukowa kariera czeka na najlepszych!

Naukowa kariera czeka na najlepszych!

Rekordowa liczba ponad 9 tysięcy osób zarejestrowała się do 4. edycji programu ADAMED SmartUP! Najlepsi spośród nich, którzy podjęli się rozwiązania zadań w internetowej grze naukowej, stanowiącej pierwszy krok rekrutacji, mają szansę na udział w innowacyjnym obozie naukowym, konsultacje edukacyjne oraz stypendia finansowe.

Tegoroczna gra alternatywnej rzeczywistości trwała od 17 października 2017 r. do 16 stycznia br. Jej fabuła opierała się na wcieleniu się w rolę dziennikarza pracującego w piśmie technologicznym i rozwikłaniu zagadki firmy Mystery Solutions. Nastolatkowie przez kilkanaście tygodni rozwiązywali zadania pozostawione przez redaktora naczelnego magazynu, wymagające wiedzy z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych, a także zdolności myślenia „out of the box” oraz szybkiego łączenia faktów.

Motywacja kluczem do sukcesu

Fundacja Grupy Adamed od 4 lat wspiera uzdolnioną młodzież w wyznaczaniu śmiałych celów, ich realizacji oraz w rozwijaniu swoich naukowych pasji. Aby dotrzeć do jak najszerszego grona oraz zachęcić nastolatków do zawalczenia o swoją naukową przyszłość i wzięcia udziału w grze 4. edycji programu, od 20 listopada do 20 grudnia 2017 r. w 27 miastach w całej Polsce odbyło się Roadshow. 8 studenckich kół naukowych z najlepszych uczelni w kraju odwiedziło 53 szkoły ponadpodstawowe oraz spotkało się z ponad 2000 uczniów. Młodzież miała okazję dowiedzieć się m.in. na czym polega immobilizacja drożdży, czy możliwe jest naukowe wyjaśnienie zjawiska iluzji, a także zaobserwować i samodzielnie przeprowadzić liczne eksperymenty np. związane z rozchodzeniem się dźwięku w przestrzeni. Wybrane pokazy uzupełnione zostały profesjonalnymi kursami pierwszej pomocy, w których udział wzięło blisko 300 osób.
zdj4.jpgzdj3 (1).jpgzdj1 (1).jpgzdj12.jpgzdj17.jpg25073298_1503315636383126_8191013871251904244_o (1) (1).jpg25299826_1503315723049784_4072920804669445864_o (1) (1).jpg

Szansa na naukową przyszłość

Ci, którzy najlepiej poradzili sobie z zadaniami z gry bieżącej edycji programu zostali poproszeni o przesłanie aplikacji oraz listów motywacyjnych. Po ich weryfikacji Rada Naukowa Programu wybierze 100 osób, z którymi przeprowadzi rozmowy kwalifikacyjne. Spotkania pozwolą wyłonić 50-ciu uczestników innowacyjnego obozu naukowego. Dwa tygodnie w lipcu w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie będą mijały na intensywnych zajęciach praktycznych i teoretycznych czy wycieczkach do prestiżowych naukowych instytucji. Dla 10-tki najzdolniejszych – laureatów nagrody głównej – przygotowane zostaną 10-miesięczne konsultacje edukacyjne. Na najbardziej wyróżniających się laureatów czekają stypendia naukowe.
Informacje na temat kolejnych etapów bieżącej edycji programu będą na bieżąco publikowane na www.adamedsmartup.pl.
W internetowych grach naukowych dotychczasowych edycji programu wzięło udział blisko 25 tys. uzdolnionych nastolatków.
STATYSTYKI AKTUALNE SMARTUP.png
***
ADAMED SmartUP to program naukowo-edukacyjny skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, mający na celu popularyzację nauk ścisłych i przyrodniczych oraz wsparcie rozwoju pasji i zainteresowań szczególnie uzdolnionej młodzieży. Podstawą inicjatywy jest platforma internetowa www.adamedsmartup.pl oraz program stypendialny przeznaczony dla osób w wieku 15-19 lat. Patronat honorowy nad programem objęły takie instytucje jak: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministerstwo Rozwoju, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Instytut Badań Edukacyjnych, Narodowe Centrum Nauki, Politechnika Warszawska, Politechnika Śląska, Polska Akademia Nauk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Uniwersytet Warszawski, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Akademia Morska w Szczecinie, Wielkopolskie Kuratorium Oświaty, Dolnośląskie Kuratorium Oświaty, Kujawsko-Pomorskie Kuratorium Oświaty, Łódzkie Kuratorium Oświaty, Mazowieckie Kuratorium Oświaty, Opolskie Kuratorium Oświaty, Śląskie Kuratorium Oświaty, Świętokrzyskie Kuratorium Oświaty i Lubuskie Kuratorium Oświaty.

Organizatorem programu ADAMED SmartUP jest Fundacja Grupy Adamed, której celem jest wspieranie działalności badawczo-rozwojowej, naukowej i oświatowej, popularyzacja nauki oraz wsparcie rozwoju młodzieży i środowiska naukowego.

Grupa Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała od podstaw na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Jest producentem ponad 250 produktów nowej generacji, oferowanych zarówno polskim jak i zagranicznym pacjentom z ponad 60 krajów świata. Posiada swoje przedstawicielstwa: w Czechach, Hiszpanii, Kazachstanie, Rosji, Uzbekistanie, na Słowacji i Ukrainie. Obecnie zatrudnia ponad 2000 osób. Od ponad 16 lat firma prowadzi własną innowacyjną działalność badawczo-rozwojową. Tworzy konsorcja naukowo-przemysłowe z wiodącymi uniwersytetami oraz instytutami naukowymi w kraju i za granicą. Własność intelektualna firmy chroniona jest kilkudziesięcioma patentami.
Zagraj o stypendium naukowe dla ściśle uzdolnionych

Już od 1 października młodzież ściśle uzdolniona z całej Polski będzie mogła zmierzyć się z naukami ścisłymi i przyrodniczymi w innowacyjnej grze przygotowanej w ramach 5. edycji programu ADAMED SmartUP. 50 najlepszych uczestników wybranych w kolejnych etapach rekrutacji
Młodzież ściśle uzdolniona – poznaj 10 najzdolniejszych uczniów z całej Polski

12 września br. w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca 4. edycję programu ADAMED SmartUP. Podczas wydarzenia wyłoniono 10 laureatów nagrody głównej, którzy przez najbliższy rok będą rozwijać swoje kariery naukowe pod okiem doświadczonych naukowców. Podczas g
Ruszyły zapisy na bezpłatne warsztaty dla młodzieży ściśle uzdolnionej

13 października startuje kolejna edycja warsztatów popularnonaukowych SmartUP Academy, organizowanych na Wydziale Chemii Politechniki Warszawskiej. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów w wieku 15-19 lat, którzy chcieliby wzbogacić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie na
Konkurs dla szkół i nauczycieli z pasją – do wygrania nawet 5 000 złotych

Nauczyciele wracają do pracy po wakacjach, by jak co roku stanąć przed kolejnymi wyzwaniami w nauczaniu i inspirowaniu młodych osób do dalszego rozwoju. Fundacja Grupy Adamed postanowiła wesprzeć te starania i ogłosiła konkurs dla szkół ponadpodstawowych ADAMED SmartUP.