VII Konferencja Biologia Molekularna Nowotworów w Praktyce Klinicznej

Od 24 do 25 listopada br. w Warszawie miała miejsce 7. edycja konferencji „Biologia Molekularna Nowotworów w Praktyce Klinicznej”. Dr n. biol. Sebastian Pawlak z Działu Badawczego, Departamentu Innowacyjnego Grupy Adamed, wygłosił prelekcję podczas IV sesji tematycznej, która odbyła się drugiego dnia konferencji.

Wykład Sebastiana Pawlaka pt. „ONCOTRAIL - Badania przedkliniczne i kliniczne nad przeciwnowotworowym działaniem nowej cząsteczki, pochodnej TRAIL, ukierunkowanej na sygnalizację śmierci komórki” był jednym z elementów spotkania, poświęconego rozwojowi nowych leków w onkologii w ramach programu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju z perspektywy polskiego przemysłu farmaceutycznego oraz naukowców. Prowadzącymi sesję tematyczną byli prof. dr hab. n. med. Piotr Rutkowski i dr hab. n. med. Iwona Ługowska.
Konferencja „Biologia Molekularna Nowotworów w Praktyce Klinicznej” to wydarzenie, mające na celu zgłębianie tematyki molekularnych uwarunkowań nowotworów złośliwych, w kontekście nowych faktów dotyczących możliwości wykorzystania wiedzy z zakresu genetyki i molekularnej diagnostyki w praktyce klinicznej.
Organizatorem konferencji było wydawnictwo VIA MEDICA, którego działalność koncentruje się na dostarczaniu środowisku medycznemu najnowszych informacji, poprzez upowszechnianie wiedzy o charakterze edukacyjno-naukowym. Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej.