Małgorzata Adamkiewicz na II Kongresie Polskiego Kapitału

Małgorzata Adamkiewicz na II Kongresie Polskiego Kapitału

Dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz, Dyrektor Generalny Grupy Adamed, wzięła udział w panelu „Firma na zakupach – w kogo inwestuje duży polski biznes” w trakcie II Kongresu Polskiego Kapitału.

W dyskusji moderowanej przez Marcina Hejkę, partnera  zarządzającego funduszu OTB wzięli również udział: Tomasz Domagała, główny udziałowiec Famuru, Adam Góral, wiodący udziałowiec Asseco.
Z opublikowanego przez magazyn Forbes Rankingu 100 Największych Firm w Polsce wynika, że w ciągu roku ich wartość wzrosła o 20%, co skłania przedsiębiorstwa do akwizycji innych spółek i dalszych inwestycji. Przykładem przedsiębiorstwa rozwijającego się w ten sposób jest Grupa Adamed. Dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz zaznaczyła jednak, że wzrost Grupy Adamed nie jest już możliwy tylko na rynku polskim, dlatego koniecznością staje się ekspansja zagraniczna.
Siła firmy leży w silnej marce, a najsilniejsze są marki globalne, międzynarodowe, które mają siłę sprzedaży swoich produktów – powiedziała dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz.
Grupa Adamed konsekwentnie realizuję strategię globalizacji – po niedawnych otwarciach przedstawicielstw w Czechach i Słowacji, w listopadzie br. dokonała największej polskiej bezpośredniej inwestycji w Wietnamie, przejmując pakiet większościowy jednej z najszybciej rosnącej lokalnej firmy farmaceutycznej.
Inwestycja pozwoli nam na budowę pozycji na rynku z jedną z największych dynamik wzrostu. Jest to niewątpliwe rynek egzotyczny, jednak już nam znany i bardzo obiecujący – produkty Grupy Adamed były sprzedawane w Wietnamie już wcześniej, a nasz eksport tam rośnie o 40% rocznie (…). Co więcej, w wielu społeczeństwach azjatyckich dopiero zaczyna się budować świadomość konieczności leczenia farmakologicznego, na rzecz rezygnacji z korzystania z metod ludowych i naturalnych  – powiedziała dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz, uzasadniając wybór miejsca inwestycji.
Kongres Polskiego Kapitału to największe w Polsce wydarzenie służące wymianie doświadczeń między przedsiębiorcami i dostarczycielami kapitału rozwojowego organizowane przez redakcję magazynu „Forbes”. Druga edycja wydarzenia odbyła się 5 grudnia 2017 r. w budynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie.