Grupa Adamed sponsorem konferencji MSC 2017-Medicine-Science Culture
Grupa Adamed sponsorem konferencji MSC 2017-Medicine-Science Culture

Od 6 do 9 listopada br. miała miejsce międzynarodowa konferencja podsumowująca obchody 150-lecia urodzin Marii Skłodowskiej-Curie. Grupa Adamed została sponsorem wydarzenia, które pod hasłem - MSC 2017-Medicine-Science Culture, odbyło się na trzech warszawskich uczelniach. W spotkaniach uczestniczyli również pracownicy Grupy Adamed.

Na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym dyskutowano o dorobku naukowym Marii  Skłodowskiej-Curie na polu medycyny (moduł Medicina). Na Politechnice Warszawskiej pokazano, jak ważna jest służba nauki dla społeczeństwa (moduł Scientia). Natomiast  na Uniwersytecie Warszawskim można było zapoznać się ze społeczno-kulturowymi uwarunkowaniami funkcjonowania kobiet w nauce (moduł Cultura).

W ciągu czterech dni uczestnicy mieli okazję skorzystać z licznych wykładów oraz wystaw im towarzyszących. W Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odbyły się spotkania: „Medycyna Regeneracyjna – dawne poglądy i obecny postęp”, „Maria Skłodowska-Curie i jej wybitny wkład w dziedzinie medycyny” oraz „Onkologia XXI wieku. Celować, czy personalizować?”. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa pt. „Historia powstania Instytutu Radowego w Warszawie” oraz „Piękniejsza strona Medicina – Scientia – Cultura w miniaturze portretowej” autorstwa Jacka Bojakowskiego. W Gmachu Głównym Politechniki Warszawskiej poruszono temat przyszłości terapii farmakologicznych, czy sposobów motywacji młodych ludzi do rozpoczęcia kariery naukowej, uczestnicy mogli też obejrzeć prace "Maria Skłodowska-Curie w 150. Rocznicę Urodzin: Odkrywanie Ciekawe Niesłychanie". Trzeciego dnia na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego słuchacze poznali życiorys Marii Skłodowskiej-Curie w perspektywie kobiet, dowiedzieli się również jak wyglądała jej droga naukowa w ujęciu socjologicznym. Pokazano też sylwetki kobiet w nauce,  a portrety pochodziły ze zbioru PAN. Zwieńczeniem konferencji była Gala Urodzinowa Marii Skłodowskiej-Curie, która odbyła się 9 listopada br. w Dużej Auli Politechniki Warszawskiej. Gośćmi specjalnymi wydarzenia byli wnukowie Noblistki. Tego dnia można było również zapoznać się z wystawą prezentującą życie naukowe i prywatne Marii Skłodowskiej-Curie.

Maria Skłodowska-Curie jest jedyną kobietą, która zdobyła dwie Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki i chemii. Zyskała sławę jako badaczka promieniotwórczości i odkrywczyni dwóch nowych pierwiastków - radu i polonu. Prowadzone przez nią doświadczenia doprowadziły do powstania pierwszych metod badania atomu.