Grupa Adamed na Europejskim Tygodniu Innowacji

Od 6 do 10 listopada br. w Lublinie miał miejsce Europejski Tydzień Innowacji. Podczas dyskusji panelowej w ramach bloku „BIO - ENERGO” - 7 listopada br. głos zabrał Bartłomiej Żerek, Kierownik Departamentu Innowacyjnego w Dziale Badań i Rozwoju . Podczas rozmowy przedstawił efekty współpracy naszej firmy z ośrodkami naukowymi w zakresie biotechnologii.

Bartłomiej Żerek na podstawie doświadczeń Grupy Adamed wskazał, że bliska współpraca biznesu z polskimi uczelniami wyższymi pozwala inwestować w coraz bardziej zaawansowane produkty, konkurując innowacyjnymi rozwiązaniami na światowych rynkach. Uczestnicy mogli dowiedzieć się również, że Grupa Adamed już w 2005 roku zainicjowała wraz z Uniwersytetem Jagiellońskim utworzenie jednego z pierwszych konsorcjów naukowo-przemysłowych w kraju. Obecnie każdego dnia współpracuje z ponad 150 naukowcami z czołowych polskich ośrodków akademickich.

Europejski Tydzień Innowacji był pierwszą edycją wydarzenia. Program podzielony został na bloki tematyczne takie jak: Forum Bio-Energo, Forum Cyfryzacji, Konferencja Innowacje w Medycynie, Giełda Start-upów. Jednym z elementów były również Debata Miast i Regionów Partnerskich oraz Gala Innowacji. Spotkanie było również przestrzenią do dyskusji o roli biogospodarki i energetyki w kształtowaniu konkurencyjności regionów, osiągnięciach w zakresie wykorzystania robotyki w kardiochirurgii. Podczas Gali Innowacji  ogłoszono wyniki konkursu „Lider Innowacji”, którego celem była promocja lubelskich przedsiębiorców, którzy uzyskali wsparcie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego. Spośród 400 projektów wybrano finałową „piętnastkę”, która została nagrodzona przez Kapitułę konkursową w kategoriach odpowiadającym czterem specjalizacjom województwa lubelskiego: biogospodarka, medycyna i zdrowie, energetyka niskoemisyjna, informatyka i automatyka.