Debata nad wspólnym raportem PZPPF i Polityki Insight

W listopadowej debacie, zorganizowanej przez Polski Związek Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego oraz Politykę Insight, udział wzięli m.in.  wiceszef resortu zdrowia Marcin Czech, Wiceminister Rozwoju Jadwiga Emilewicz, przedstawiciele URPL, NIL oraz liczni reprezentanci branży, w tym Grupy Adamed.

Wiceminister Emilewicz poinformowała, że resort rozwoju chce zwolnić z payback’u tych producentów leków generycznych, którzy uznani zostaną za partnerów polskiej gospodarki. Wyjaśniła, że status ten dostępny będzie dla przedsiębiorstw lokujących w Polsce kapitałochłonne inwestycje, płacących w kraju podatki i zatrudniających w Polsce pracowników. Koniecznym elementem ma być również wysoki poziom wydatków na badania i rozwój.

Rząd chce również, aby Polska dołączyła do państw produkujących leki innowacyjne – wspierać ten cel mają przygotowywane rozwiązania pozwalające na dofinansowane z budżetu badań klinicznych I  i II fazy.

Wiceminister Zdrowia Marcin Czech zadeklarował, że na refundację leków będzie wykorzystywane całe 17% budżetu NFZ na świadczenia zdrowotne, a generyki i leki biopodobne będą wpisywane na listy refundacyjne automatycznie. Przypomniał, że leki generyczne wykorzystywane są w chorobach najczęściej dotykających polskie społeczeństwo - nadciśnieniu, cukrzycy i astmie, a dzięki  konkurencji cenowej leków generycznych i biopodobnych możliwe jest finansowanie terapii innowacyjnych.

W debacie głos zabrała również Katarzyna Dubno, Dyrektor Działu Relacji Zewnętrznych i Ekonomiki Zdrowia Grupy Adamed, która na przykładzie firmy przedstawiła wkład krajowych producentów leków w podnoszenie poziomu innowacyjności polskiej gospodarki.
pzppf.jpg

Grupa Adamed wydała na inwestycje oraz badania i rozwój od 2001 r. miliard złotych, posiada 150 patentów, prowadzi badania nad innowacyjnymi lekami – powiedziała Katarzyna Dubno, podkreślając jednak, że przemysł farmaceutyczny potrzebuje zachęt fiskalnych stymulujących rozwój. Jako przykład podała Francję, gdzie z zainwestowanego 1 $ przedsiębiorca zyskuje 51 centów korzyści podatkowych. Konieczna jest także spójność działań w tym zakresie, tak aby ministerstwa nie kanibalizowały wzajemnie swoich działań

-  powiedziała Katarzyna Dubno.

Za stworzenie raportu odpowiada POLITYKA INSIGHT - serwis poświęcony gospodarce, polityce i sprawom europejskim. Partnerem raportu jest Polski Związek Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego – utworzony przez dwanaście przedsiębiorstw działających w przemyśle farmaceutycznym i zarejestrowany 2 września 2002 r.