Czy MedTechowe startupy uleczą polską gospodarkę?
Czy MedTechowe startupy uleczą polską gospodarkę?

Polskie startupy MedTechowe to obecnie jedne z najbardziej innowacyjnych spółek na europejskim rynku wyrobów medycznych, który według szacunków organizacji MedTech Europe, generuje przychody na poziomie 100 mld euro rocznie. Statystyki pokazują, że cała branża medyczna pozostaje najbardziej innowacyjną dziedziną technologii. W 2016 roku do Europejskiego Biura Patentowego trafiło ponad 12 tys. aplikacji dotyczących technologii medycznych – niemal 1,5 tys. więcej niż w znajdującej się na drugim miejscu branży komunikacji cyfrowej.

Szansa dla polskiej gospodarki

Według Magdaleny Jabłońskiej, dyrektor operacyjnej MIT Enterprise Forum Poland, jednego z wiodących na rynku programów akceleracyjnych, polskie startupy należą obecnie do grona najzdolniejszych w Europie twórców nowoczesnych urządzeń do diagnozowania i leczenia pacjentów. Akcelerator wspiera młode firmy technologiczne m.in. z branży MedTech w ramach Ścieżki Zdrowie realizowanej we współpracy z Grupą Adamed. Jak twierdzi Jabłońska, komercjalizacja oferowanych przez nie rozwiązań może przełożyć się na rozwój specjalizacji polskiej gospodarki.

- To technologie przyszłości, które mają szansę zmienić oblicze medycyny. Działające w kraju startupy opracowują rozwiązania odznaczające się potencjałem do komercjalizacji nie tylko na rynku polskim, ale również rynkach międzynarodowych – przekonuje Jabłońska - Mamy obecnie w Polsce klimat bardzo sprzyjający rozwojowi innowacji oraz koncentracji na branżach wysokich technologii. Dzięki środkom pochodzącym z Funduszy Europejskich, powstającym programom akceleracyjnym oraz rosnącej otwartości dużych przedsiębiorstw na współpracę ze startupami, młodzi przedsiębiorcy mogą wreszcie na poważnie myśleć o komercjalizacji swoich technologii. Należy wykorzystać ten potencjał. Dobrze prosperująca branża MedTech może mieć kluczowe znaczenie dla transformacji Polski w gospodarkę innowacyjną i opartą na wiedzy  – dodaje.

Trampolina dla innowacji

W ramach programu MIT Enterprise Forum Poland startupy ze Ścieżki Zdrowie uzyskują m.in. wsparcie merytoryczne i mentoringowe specjalistów dziedzinowych Grupy Adamed, dostęp do infrastruktury laboratoryjnej, czy możliwość konsultacji projektu z liderami opinii w wybranych obszarach terapeutycznych. Do tej pory akcelerację pod patronatem Grupy Adamed przeszło ponad 10 startupów. Wśród nich znalazły się m.in. SensoriumLab – firma rozwijająca telemonitoring pacjentów zagrożonych wysiękiem opłucnowym; Cycle – startup, który tworzy inteligentny sensor i aplikację monitorującą cykl owulacyjny kobiet w celu ułatwienia poczęcia dziecka, Medical Simulation Technologies – oferujący pierwszy na świecie symulator echokardiografii przezprzełykowej bazujący na rzeczywistych danych z tomografii komputerowej, czy POLTISS – zespół rozwijający i wprowadzający na rynek technologie nowoczesnych wstrzykiwalnych biomateriałów polimerowych, w szczególności do zastosowań medycznych w rekonstrukcji i regeneracji tkanek miękkich.

- Dla młodej firmy technologicznej współpraca z dużym przedsiębiorstwem takim jak Grupa Adamed  to nie tylko szansa weryfikacji rynkowego potencjału proponowanego rozwiązania, ale też możliwość zdobycia referencyjnego klienta. To z kolei otwiera dalsze drzwi i umożliwia szybszy rozwój – przekonuje Marcin Szczeciński, Kierownik ds. Inwestycji Kapitałowych w Grupie Adamed. - W drugiej edycji programu MIT Enterprise Forum Poland znalazły się dwa zespoły, których technologie mogą zostać wykorzystane w procesie produkcji leków. Obecnie trwają badania pilotażowe, które potwierdzą możliwości wykorzystania tych technologii w farmacji - dodaje.

Czego potrzebują MedTechowe startupy?

Do trzeciej, trwającej obecnie, edycji programu MIT Enterprise Forum Poland zgłosiły się kolejne MedTechowe startupy, rozwijające unikalne technologie, w tym m.in. metody lepszej i szybszej diagnozy raka przy użyciu machine oraz deep learning czy aplikacji mobilnej dedykowanej pacjentom onkologicznym, która wspiera terapię i życie z chorobą nowotworową. Od akceleracji oczekują dopracowania modelu biznesowego, ale również branżowych porad doświadczonych mentorów. Cel jest jeden: jak najszybciej skomercjalizować technologię i zacząć na niej zarabiać.

- Mieliśmy okazję współpracować z Grupą Adamed w ramach pierwszej edycji programu MIT Enterprise Forum Poland.  Do dziś pozostajemy w kontakcie z naszym mentorem, dzieląc się z nim swoimi wątpliwościami i prosząc o rady – mówi Katarzyna Michalak-Magda, prezes Poltreg, startupu, który rozwija nowatorską metodę leczenia cukrzycy typu I - Dla startupów, które są na początku drogi, taki mentoring i wskazanie – „tą drogą nie idźcie”,  jest równie ważne, co „twarde”, kapitałowe i infrastrukturalne wsparcie, bo pozwala optymalnie wykorzystywać te dwa ostatnie zasoby – dodaje.

Jak przekonuje Marcin Szczeciński z Grupy Adamed, ze względu na szeroki obszar zainteresowań branży MedTech, trudno mówić o jednym modelu wsparcia w rozwoju początkującego startupu.

- W Ścieżce Zdrowie mamy do czynienia z bardzo zróżnicowanymi startupami. Przedmiot ich działalności obejmuje tak różne obszary jak urządzenia medyczne, technologie symulacyjne w medycynie, technologie związane z procesami wytwarzania w farmacji czy nowe produkty lecznicze – twierdzi Szczeciński - Jeden zespół może potrzebować dostępu do know-how, inny do środowiska pilotażowego, jeszcze inny wsparcia w tzw. otwarciu drzwi instytucji trzeciej, z którą współpraca jest kluczowa dla dalszych badań nad produktem. Dlatego zasadą jest „szycie” modelu współpracy na miarę – dodaje.

Celem programu MIT Enterprise Forum Poland jest połączenie potencjału początkujących, kreatywnych przedsiębiorców z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami dużych korporacji po to, aby  zwiększyć ich szansę na rynkowy sukces. Projekt wspierany jest grantem uzyskanym w pilotażowym konkursie ScaleUp, realizowanym w ramach rządowego programu StartInPoland. Dzięki temu startupy biorące udział w programie otrzymują szansę pozyskania środków na dalszy rozwój działalności.

Grupa Adamed – to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Jest producentem ponad 250 produktów nowej generacji, oferowanych zarówno polskim jak i zagranicznym pacjentom z ponad 60 krajów świata. Posiada swoje przedstawicielstwa: w Rosji, Hiszpanii, Kazachstanie, Czechach, Uzbekistanie, na Słowacji i Ukrainie. Obecnie zatrudnia ponad 1800 osób. Od ponad 16 lat firma prowadzi własną innowacyjną działalność badawczo-rozwojową. Tworzy konsorcja naukowo-przemysłowe z wiodącymi uniwersytetami oraz instytutami naukowymi, w kraju i za granicą. Własność intelektualna firmy chroniona jest ponad 150 patentami.