Grupa Adamed realizuje największą polską inwestycję w Wietnamie

Grupa Adamed nabyła pakiet kontrolny najszybciej rozwijającej się wietnamskiej firmy farmaceutycznej Dat Vi Phu. Transakcja stanowi największą dotychczas polską inwestycję bezpośrednią w Wietnamie. Umowa została podpisana w Hanoi w obecności Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Prezydenta Wietnamu Trần Đại Quang.

Dat Vi Phu wytwarza szerokie spektrum produktów leczniczych zarówno na rynek wietnamski, jak i rynki ościenne. Naszą inwestycję traktujemy jako platformę do dynamicznej dalszej ekspansji Grupy Adamed w obszarze Azji i Pacyfiku. Jednocześnie jestem przekonana, że ze względu na skalę transakcji i dalszych inwestycji w rozwój spółki, nasze przedsięwzięcie stanowić będzie kamień milowy dla wzmocnienia stosunków gospodarczych między Polską a Wietnamem – mówi dr n. med. Małgorzata Adamkiewicz, Dyrektor Generalny Grupy Adamed.

Transakcja przewiduje szeroko zakrojony plan inwestycyjny, m.in. transfer know-how Grupy Adamed. Umowa nabycia pakietu kontrolnego została uroczyście podpisana przez dr n. med. Małgorzatę Adamkiewicz oraz pana Phạm Tài Trường, założyciela Dat Vi Phu, 28 listopada w Hanoi w obecności prezydentów obu krajów - Andrzeja Dudy oraz Trần Đại Quang - podczas oficjalnej wizyty Prezydenta RP w Wietnamie oraz towarzyszącej mu misji biznesowej, organizowanej przez Ministerstwo Rozwoju oraz Polską Agencję Inwestycji i Handlu.

Dat Vi Phu w ciągu ponad 10 lat swojego istnienia osiągnęła znaczący udział w wietnamskim rynku farmaceutycznym. Inwestycja Grupy Adamed to dla nas szansa na dalszy dynamiczny rozwój. Współpraca z tak doświadczonym partnerem pozwoli na ugruntowanie naszej pozycji na rynku lokalnym oraz ekspansję w obszarze Azji i Pacyfiku – mówi Phạm Tài Trường.

Inwestycja w Wietnamie wpisuje się w strategię internacjonalizacji Grupy Adamed. W 2016 roku firma zanotowała 15% wzrost wartości przychodów z eksportu. Grupa Adamed planuje konsekwentnie zwiększać udział sprzedaży zagranicznej w przychodach.

***

Dat Vi Phu – to założona w 2004 r. wietnamska firma wytwarzająca niemal 300 produktów leczniczych w większości klas terapeutycznych. Jest najdynamiczniej rozwijającym się przedsiębiorstwem na wietnamskim rynku farmaceutycznym. Prowadzi sprzedaż eksportową na rynki Filipin, Kambodży i Birmy. Zlokalizowana w prowincji Binh Duong w pobliżu Ho Chi Minh City, zatrudnia obecnie ok. 200 pracowników.
wiet.jpgwiet2.jpg

Grupa Adamed realizuje największą polską inwestycję w Wietnamie 4.jpg

Grupa Adamed realizuje największą polską inwestycję w Wietnamie 3.jpg

Grupa Adamed realizuje największą polską inwestycję w Wietnamie.jpg

Grupa Adamed realizuje największą polską inwestycję w Wietnamie 2.jpg

Konkurs „Historie Seniorów” na najciekawsze działania aktywizujące

W ramach programu społecznego „Adamed dla Seniora” wystartował konkurs „Historie Seniorów”. Jego laureaci otrzymają nagrody pieniężne w wysokości: 1500 zł – 1 miejsce, 1000 zł – 2 miejsce, 800 zł – 3 miejsce. Wybrani autorzy zostaną zaproszeni do współpracy przy tworzeniu nowopowstającego bloga senioralnego związanego z aktywnością Seniorów.