Grupa Adamed mentorem 5 polskich startupów
Grupa Adamed mentorem 5 polskich startupów

Lepsza diagnostyka raka, wykorzystanie sztucznej inteligencji w diagnostyce obrazowej, implanty leczące guzy mózgu – między innymi takie projekty Grupa Adamed będzie rozwijać wspólnie z ich twórcami w ramach akceleratora MIT Enterprise Poland.

Do 3. edycji programu akceleracji realizowanego w oparciu o know-how jednego z najlepszych na świecie uniwersytetów technologicznych - Massachusetts Institute of Technology zgłosiło się 117 startupów. Na podstawie m.in. ocen przyznanych przez blisko 60 polskich i zagranicznych jurorów wybrano 23 najlepszych z nich, w tym 5 w ramach Ścieżki Zdrowie, której partnerem jest Grupa Adamed:

BBH Biotech Polska: organiczne kosmetyki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwzmarszczkowym z wykorzystaniem sproszkowanego jadu pszczelego.
Cancer Center: usprawnienie diagnostyki onkologicznej przy użyciu machine oraz deep learning.
DEBN: nowa igła biopsyjna pokryta powłoką polimerową z optymalną kombinacją antybiotyków, która minimalizuje ryzyko infekcji po biopsji stercza.
Soma Healthcare: sztuczna inteligencja jako narzędzie usprawniające pracę w dziedzinie diagnostyki obrazowej.
Sonoeletric: zasilany bezprzewodowo implant wewnątrzczaszkowy generujący ultradźwięki oraz terapeutyczne pole elektryczne do leczenia guzów mózgu.

- Po raz kolejny program w Ścieżce Zdrowie przyciąga niezwykłe talenty i wyjątkowe, co najmniej w skali kraju, projekty. Ponownie, jako Grupa Adamed, jesteśmy urzeczeni różnorodnością problemów, z których rozwiązywaniem chcą się mierzyć zespoły i szerokim spektrum technologii, nad którymi pracują. Stanowi to dla nas niemałe wyzwanie, jeśli chodzi o zaoferowanie efektywnego wsparcia w ich działaniach. Obserwując jednak pasję i zaangażowanie zespołów, przystępujemy do tego zadania z nieukrywanym entuzjazmem – mówi Marcin Szczeciński, Kierownik ds. Inwestycji Kapitałowych w Grupie Adamed.

Celem programu MIT Enterprise Forum Poland jest wsparcie rozwoju innowacyjnych polskich mikro i małych firm rozwijających unikalne technologie poprzez połączenie ich potencjału z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami dużych korporacji

– Młode przedsiębiorstwa technologiczne, zwłaszcza na początku swojej drogi potrzebują ogromnego wsparcia. Nie chodzi tu tylko o kwestie finansowe, ale również wiedzę na temat tego, jak i w którym kierunku poprowadzić biznes, aby mógł się rozwijać i przynosić zyski. Ważne jest też sprawdzenie danego rozwiązania w realnych warunkach biznesowych – przekonuje Magdalena Jabłońska z MIT Enterprise Forum Poland - Wraz z partnerami programu umożliwiamy startupom uporządkowanie wiedzy biznesowej oraz uczymy je, jak w sposób skuteczny i zrozumiały dla klientów, partnerów czy inwestorów na całym świecie prezentować firmę technologiczną i innowacyjne rozwiązania. Program akceleracji umożliwia również testowanie i walidację pomysłu biznesowego dzięki zaangażowaniu ekspertów i zasobów technicznych udostępnianych przez partnerów w ścieżkach branżowych. Najlepsze startupy będą miały możliwość zaprezentowania swoich technologii w USA, w trakcie bootcampu w Bostonie – dodaje.

Partnerami wspierającymi programu, obok Grupy Adamed, są PKO Bank Polski, Grupa PGNiG, KGHM CUPRUM – Centrum Badawczo-Rozwojowe, Intel, Visa, Hewlett Packard Enterprise Polska, Campus Warsaw, Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, Stowarzyszenie Organizatorów Ośrodków Innowacji i Przedsiębiorczości w Polsce (SOOIPP) oraz Fundacja Bezpieczna Cyberprzestrzeń. Od strony prawnej startupy wspierane będą przez kancelarię Wardyński i Wspólnicy, a w stworzeniu strategii ochrony własności intelektualnej pomogą eksperci z  kancelarii JWP Rzecznicy Patentowi.

Grupa Adamed – to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Jest producentem ponad 250 produktów nowej generacji, oferowanych zarówno polskim jak i zagranicznym pacjentom z ponad 60 krajów świata. Posiada swoje przedstawicielstwa: w Rosji, Hiszpanii, Kazachstanie, Czechach, na Słowacji i Ukrainie. Obecnie zatrudnia ponad 1700 osób. Od ponad 16 lat firma prowadzi własną innowacyjną działalność badawczo-rozwojową. Tworzy konsorcja naukowo-przemysłowe z wiodącymi uniwersytetami oraz instytutami naukowymi, w kraju i za granicą. Własność intelektualna firmy chroniona jest licznymi patentami.

O programie dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej:

Program akceleracji MIT EF Poland 2-3 edycja jest realizowany w ramach pilotażu ScaleUP pn. „Program Akceleracji MIT Enterprise Forum Poland realizowany we współpracy z Dużymi Przedsiębiorstwami dla Startupów w branży energetycznej, surowcowej, ochrony zdrowia oraz finansowej”.

Projekt dofinansowany jest  w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, działanie 2.4. Współpraca w ramach krajowego systemu innowacji, Poddziałanie 2.4.1. Centrum analiz i pilotaży nowych instrumentów inno_LAB Pilotażu ScaleUP.

Wartość dofinansowania: 5, 9 mln zł

Beneficjent (operator grantu): Fundacja Przedsiębiorczości Technologicznej, która jest licencjonowanym oddziałem MIT Enterprise Forum Poland w Polsce.