Adamed dla Seniora partnerem na IV Paradzie Seniorów „Dojrzali Wspaniali”

W sobotę 2 września 2017 r. odbyła się kolejna już edycja Parady Seniorów pod hasłem „Siła Wieku Człowieku”. Grupa Adamed została partnerem strategicznym imprezy. O godzinie 12:00 z Ronda Charles'a de Gaulle'a w Warszawie wyruszyło około 12 tys. osób, którzy Nowym Światem i Krakowskim Przedmieściem przeszli na teren Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie odbył się "Piknik Pokoleń".

Przemarsz był manifestacją solidarności międzypokoleniowej i siły drzemiącej w społeczności osób 60+. Celem wydarzenia było zainspirowanie innych, nieaktywnych jeszcze seniorów do aktywnego uczestnictwa w tego typu przedsięwzięciach. Mimo deszczowej pogody tysiące uczestników skorzystało z bezpłatnych badań neurologicznych, oferowanych na stoisku Adamed dla Seniora. Seniorzy chętnie brali udział w zorganizowanych aktywnościach oraz konkursie ze specjalnymi nagrodami. Przez cały dzień przedstawiciele medyczni Grupy Adamed udzielali informacji na temat produktów przeznaczonych dla osób starszych, w tym o nowym kompleksie witaminowym pod nazwą Geriamoc - zawierającym żeń-szeń, witaminy i składniki mineralne, które pomagają w utrzymaniu wydolności fizycznej i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu seniora.

Ideą Parady Seniorów było stworzenie wydarzenia dedykowanego osobom starszym oraz zapewnienie atrakcji zgodnych z ich potrzebami i oczekiwaniami. Wśród zaproponowanych aktywności znalazły się koncert zespołu „Tercet Egzotyczny”, międzypokoleniowa potańcówka z DJ Wiką oraz panele dyskusyjne pod hasłem „Odważ się na zmiany”, które poprowadzili m.in. Beata Pawlikowska, Krystyna Mazurówna, Konrad Gaca, Hanna Bakuła i Zbigniew Łuczyński. Dodatkowo na uczestników czekała strefa warsztatowa, tam można było wziąć udział w zajęciach: teatru ulicznego, poprowadzonych przez Marka Kowalskiego z Teatru Akt, jogi śmiechu oraz Mehendi, czyli sztuki zdobienia ciała henną.

Grupa Adamed z myślą o seniorach realizuje wiele działań. Jednym z nich jest konkurs „Adamed dla Seniora”, którego wyniki ogłoszone zostaną już 20 września. Każda ze zwycięskich organizacji może liczyć na 10 tysięcy zł wsparcia. O finansowe granty mogły ubiegać się realizowane lub planowane inicjatywy, których celem jest wzmocnienie uczestnictwa osób starszych w życiu lokalnych społeczności oraz aktywizacja seniorów. Zgłoszenia – maksymalnie trzy od jednej instytucji – przyjmowane były od stycznia 2017 roku.

fot. FUNDACJA ZACZYN_Magda Starowieyska_Darek Golik.jpg

grafika | 2 MB