10-ciu najzdolniejszych uczniów z całej Polski z szansą na naukowe kariery

Wybrani spośród 7 tys. chętnych z całej Polski – 10-ciu najzdolniejszych uczniów zostało laureatami nagrody głównej 3. edycji programu ADAMED SmartUP organizowanego przez Fundację Grupy Adamed. Konsultacje edukacyjne z najlepszymi specjalistami w Polsce oraz pomoc w planowaniu naukowej kariery na najbardziej prestiżowych uniwersytetach w kraju i na świecie – to tylko nieliczne z korzyści, jakie otrzymają oni w ramach mentorskiego wsparcia. W trakcie uroczystej gali ogłoszono także nazwiska trójki stypendystów 2. edycji programu, którymi zostali Jaromir Hunia, Jakub Wornbard i Milena Malcharek.

Finałowa gala 3. edycji programu ADAMED SmartUP odbyła się 5 września 2017 r. w Centrum Konferencyjnym Kopernik. W jej trakcie wyłoniono 10-ciu laureatów nagrody głównej. Otrzymują oni pakiet 10-ciu miesięcy konsultacji edukacyjnych – to przede wszystkim mentorskie wsparcie w dalszym rozwoju swoich pasji, dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego zwycięzcy. Będą mieli możliwość współpracować z ekspertami, zarówno z Polski, jak i z zagranicy.

Z rąk przedstawicieli Rady Naukowej Programu oraz Zarządu Fundacji Grupy Adamed nagrody odebrali:

•Wiktor Jaśniak z Solca Kujawskiego,
•Magdalena Justyniarska z Dąbrowy Górniczej,
•Piotr Juszczyk z Łodzi,
•Aleksandra Kamizela z Łabędziowa,
•Marcin Kępa z Kobieli Wielkich,
•Anna Kotańska z Warszawy,
•Jędrzej Machtyl z Gorzowa Wielkopolskiego,
•Maciej Maciuszek z Tarnowa,
•Bartosz Multan z Włocławka
•Weronika Ormaniec z Gilowic.

Udział w programie ADAMED SmartUP to dla jego uczestników szansa na postawienie pierwszych kroków na drodze do imponujących karier naukowych. Nasi eksperci wraz z wykładowcami w kraju opracują i będą realizować „szyte na miarę” konsultacje edukacyjne uwzględniające zainteresowania oraz plany naszych laureatów. Natomiast stypendyści otrzymają finansowe wsparcie na dalszy rozwój naukowy – mówi Katarzyna Dubno, Członek Zarządu Fundacji Grupy Adamed.

Droga do sukcesu

Głównym celem programu ADAMED SmartUP jest popularyzacja nauk ścisłych i przyrodniczych oraz wsparcie rozwoju szczególnie uzdolnionej młodzieży. Tegoroczni laureaci przygodę z programem rozpoczęli internetową grą tekstową tzw. naukowym survivalem. Spośród 7 tys. zgłoszeń wybrano 50 uczestników innowacyjnego obozu organizowanego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie finansowanego ze środków Unii Europejskiej. Finalnie, po dwóch tygodniach zajęć teoretycznych i praktycznych, wyłoniono najzdolniejszych 10-ciu laureatów nagrody głównej.

Wsparcie polskich talentów

Program ADAMED SmartUP to droga do rozwoju polskiej myśli naukowej i sposób, aby najbardziej innowacyjne projekty badawcze rozpoczynały się w polskich firmach i instytutach naukowych. Jego uczestnicy mają możliwość odwiedzić niedostępne na co dzień prestiżowe naukowe instytucje, których pracownikami mogą być w przyszłości np. Instytut Biologii Doświadczalnej PAN, Narodowe Centrum Badań Jądrowych i Środowiskowe Laboratorium Ciężkich Jonów czy Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, a także Centrum Badawczo – Rozwojowe Grupy Adamed w Pieńkowie. Dzięki współpracy z placówkami zagranicznymi np. Cambridge, ADAMED SmartUP inwestuje w rozwój młodzieży na arenie międzynarodowej, gdzie zachęca ją do zdobywania wiedzy, ale przede wszystkim powrotu i implementowania jej w kraju.

Fotorelację z gali 3. edycji programu ADAMED SmartUP zobaczyć można na profilu ADAMED SmartUP na Facebooku. Już we wrześniu rusza rejestracja do kolejnej, czwartej już edycji. Szczegóły podane zostaną na www.adamedsmartup.pl.

***

ADAMED SmartUP to program naukowo-edukacyjny skierowany do uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, mający na celu popularyzację nauk ścisłych i przyrodniczych oraz wsparcie rozwoju pasji i zainteresowań szczególnie uzdolnionej młodzieży. Podstawą inicjatywy jest platforma internetowa www.adamedsmartup.pl oraz program stypendialny przeznaczony dla osób w wieku 15-19 lat. Program patronatem honorowym objęli: Minister Edukacji Narodowej, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Instytut Badań Edukacyjnych, Narodowe Centrum Nauki, Politechnika Warszawska, Politechnika Śląska, Polska Akademia Nauk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Uniwersytet Warszawski, Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Akademia Morska w Szczecinie.

Organizatorem programu ADAMED SmartUP jest Fundacja Grupy Adamed, której celem jest wspieranie działalności badawczo-rozwojowej, naukowej i oświatowej, popularyzacja nauki oraz wsparcie rozwoju młodzieży i środowiska naukowego.

Grupa Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która powstała od podstaw na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Jest producentem ponad 250 produktów nowej generacji, oferowanych zarówno polskim jak i zagranicznym pacjentom z ponad 60 krajów świata. Posiada swoje przedstawicielstwa: w Rosji, Hiszpanii, Kazachstanie, Czechach, Słowacji i na Ukrainie. Obecnie zatrudnia ponad 1700 osób. Od ponad 16 lat firma prowadzi własną innowacyjną działalność badawczo-rozwojową. Tworzy konsorcja naukowo-przemysłowe z wiodącymi uniwersytetami oraz instytutami naukowymi, w kraju i za granicą. Własność intelektualna firmy chroniona jest licznymi patentami.

ADAMED SmartUP_Gala_fot1.jpg

ADAMED SmartUP_Gala_fot2.jpg

Zagraj o stypendium naukowe dla ściśle uzdolnionych

Już od 1 października młodzież ściśle uzdolniona z całej Polski będzie mogła zmierzyć się z naukami ścisłymi i przyrodniczymi w innowacyjnej grze przygotowanej w ramach 5. edycji programu ADAMED SmartUP. 50 najlepszych uczestników wybranych w kolejnych etapach rekrutacji
Młodzież ściśle uzdolniona – poznaj 10 najzdolniejszych uczniów z całej Polski

12 września br. w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca 4. edycję programu ADAMED SmartUP. Podczas wydarzenia wyłoniono 10 laureatów nagrody głównej, którzy przez najbliższy rok będą rozwijać swoje kariery naukowe pod okiem doświadczonych naukowców. Podczas g
Ruszyły zapisy na bezpłatne warsztaty dla młodzieży ściśle uzdolnionej

13 października startuje kolejna edycja warsztatów popularnonaukowych SmartUP Academy, organizowanych na Wydziale Chemii Politechniki Warszawskiej. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów w wieku 15-19 lat, którzy chcieliby wzbogacić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie na
Konkurs dla szkół i nauczycieli z pasją – do wygrania nawet 5 000 złotych

Nauczyciele wracają do pracy po wakacjach, by jak co roku stanąć przed kolejnymi wyzwaniami w nauczaniu i inspirowaniu młodych osób do dalszego rozwoju. Fundacja Grupy Adamed postanowiła wesprzeć te starania i ogłosiła konkurs dla szkół ponadpodstawowych ADAMED SmartUP.