Grupa Adamed mecenasem „Babiego Lata” 2017

W sobotę 10 czerwca br. odbył się 18. Ogólnopolski Przegląd Twórczości Artystycznej Seniorów „Babie Lato” 2017, którego mecenasem została Grupa Adamed. Udział w nim wzięli Członkowie Uniwersytetów Trzeciego Wieku, Klubów Seniora, Kół Zainteresowań rękodzieła artystycznego i ludowego oraz indywidualni artyści. Celem Przeglądu było zaprezentowanie dorobku rękodzieła artystycznego oraz wymiana doświadczeń Seniorów z ludźmi młodego pokolenia.

Coroczny Przegląd obfitował w wiele wydarzeń angażujących społeczność Bydgoszczy. Wydarzeniu towarzyszyły występy chórów oraz kabaretów. W trakcie można było skosztować wyrobów regionalnych, skorzystać z bezpłatnych badań oraz zobaczyć pokazy ratownictwa medycznego. Dla uczestników pasjonujących się historią organizatorzy przewidzieli również dodatkową atrakcję w postaci spaceru po mieście wraz z przewodnikiem. Podczas tegorocznej edycji po raz pierwszy wręczono Grand Prix im. Edwarda Witkowskiego – pomysłodawcy nazwy „Babie Lato”. Wręczona została również nagroda specjalna Wojewody Kujawsko-Pomorskiego.

Grupa Adamed angażując się w działania na rzecz Seniorów została mecenasem tegorocznej edycji Przeglądu. Uczestnicy mieli szansę poznać szczegóły konkursu Adamed dla Seniora, do którego zgłoszenia przyjmowane są do 23. czerwca br. Zainteresowani otrzymali formularze zgłoszeniowe, dzięki którym mogą zgłosić swój projekt, mający na celu aktywizację osób starszych. Konkurs ma charakter ogólnopolski i przeznaczony jest dla podmiotów podejmujących działania na rzecz Seniorów. Jury konkursowe wyselekcjonuje trzech laureatów, którzy otrzymają dofinansowanie na realizację swoich działań w kwocie po 10 000 zł każda.

Grupa Adamed_Babie Lato (2).jpg

Grupa Adamed_Babie Lato.jpg