ADAMED SmartUP na Konferencji TEDxKazimierz

Prelegentką tegorocznej edycji TEDxKazimierz była Kierownik Projektów CSR Grupy Adamed Anna Kosińska. W sobotę 22 kwietnia słuchaczom zebranym w Krakowskim Teatrze Variété opowiadała, jak program naukowo-edukacyjny ADAMED SmartUP pomaga uzdolnionej młodzieży z całej Polski w rozwijaniu talentów naukowych.

Ogromna popularność konferencji Technology Entertainment and Design, czyli w skrócie TED, przyczynia się do organizacji niezależnych lokalnych wydarzeń o bardzo podobnej formie pod nazwą TEDx. Tym co odróżnia je od tradycyjnych wykładów naukowych jest przede wszystkim czas, jaki spędzają na scenie prelegenci. Zwykle ograniczony jest do 18 minut, co pozwala słuchaczom zapoznać się z wieloma intrygującymi historiami podczas jednej konferencji, a gości zmusza do opisania projektu, nad którym pracują, w maksymalnie esencjonalnej formie. Przed tym niełatwym zadaniem stanęła Anna Kosińska podczas tegorocznej edycji TEDxKazimierz, kiedy opowiadała o kierowanym przez nią programie ADAMED SmartUP.

Słuchacze zebrani w Krakowskim Teatrze Variété zyskali szansę zapoznania się bliżej (na tyle ile to możliwe w ciągu kilkunastu minut) z założeniami projektu. Dowiedzieli się, że w trzech dotychczasowych edycjach wzięło udział ponad 15 tysięcy uczniów ze szkół w całej Polsce. Poznali też kilkuetapowy proces wyłaniania z tego licznego grona finałowej grupy stypendystów programu - od gry naukowej dostępnej dla wszystkich, przez obozy naukowe, po wybór laureatów. Przekonali się również, że na programie korzysta nie tylko ścisłe grono jego stypendystów, ale praktycznie każda osoba, zaangażowana prowadzone w jego ramach działania. ADAMED SmartUP to również platforma internetowa z materiałami przybliżającymi zagadnienia ze świata nauki, a także seria bezpłatnych kursów i warsztatów dla młodzieży. Słuchacze dowiedzieli się też, że jednym najważniejszych celów projektu jest promowanie zainteresowania naukami ścisłymi i przyrodniczymi wśród uczniów.

Nagrania z występów prelegentów podczas konferencji TEDxKazimierz pojawią się niebawem w serwisie YouTube na kanale TEDx Talks.

ADAMED SmartUP TEDxKazimierz2.jpg

ADAMED SmartUP TEDxKazimierz.jpg